Om oss

XO Bar Mat & Vin: 
God standard og topp service

For en mann hvis vekt ubedt er blitt tresifret, er det galskap å innlede pinnekjøttsesongen 1. november. At jeg likevel ikke angrer, må være XO Bar, Mat & Vins fortjeneste.

Mat: 7  –  Service: 8  –  Miljø: 6

Totalt 21
Komle, hadde jeg tenkt. Komle kan jeg spise, og se meg selv i speilet etterpå. Komle er ikke sesongvare. Komle kan spises midtsommers.Komlå, som er legendarisk, inngår i XO Bar Mat & Vins rimelige husmannskostmeny. I godt selskap med andre travere, som kjyddkager, reinsdyrsteik og grilla laks. Alt grassat godt eller grassat fælt, etter kokkens yrkesstolthet. Antall stamkunder på XO Bar Mat & Vin borger for at kokken her er en mann av ære. Ledsagersken hvis viljestyrke er av rustfritt stål, gikk ikke i pinnekjøttfella med meg; hun bestilte breiflabb. Med peppersaus og grønnsaker. Ante jeg bebreidelse i hennes blikk? Jeg vurderte å bestille forrett, fordi jeg hørte rykter om reinsdyrfilet gravet i akevitt, men skjebnen grep inn i form av en melding fra kjøkkenet om at reinsdyret trengte én dag til blant sukker og salt.

Jeg sier heldigvis, fordi porsjonen med pinnekjøtt som kom på bordet, var størrelse xxl. Med to digre poteter og en stor kladeis herlig kålrabistappe. En skål med det vi i vår familie kaller sø, kom på forespørsel. Passe salt pinnekjøtt, men en anelse for hardt etter vår smak. Smaken, derimot, var superb. Sjyen var en nytelse. Kålrabistappen var rett og slett perfekt: kålrabi, litt sjy, salt, pepper. Øl og akevitt. Himmelen.

Breiflabben var dandert oppå en kremet saus som var litt i tykkeste laget. Hadde sausen stått for lenge? Fisken hadde rette kjøttaktige tyggemotstand, men var litt for mye saltet. Grønnsakene var gode. Grei hvit bordeaux til fra traveren Chateau Bonnet.

Ledsageren ville ha dessert. Jeg hengte meg på, selvsagt. Hun tok ostekaken, som var en amerikaner (kjeksbunn) av den lette, litt syrlige sorten. Med den obligatoriske bærsausen. Godt, lød dommen.

Jeg gikk for en lett sak, eksotisk frukt med is. Kompott av bjørnebær, rips og blåbær. Eksotisk? Nei. Men herlig. Veldig god is, som kom i krumkake. Pluss portvin. Den perfekte dessert etter pinnekjøttorgien.

XO Bar Mat & Vin er folkelig, i den forstand at det ikke byr på kulinarisk nybrottsarbeid. Tvert imot er det norske restauranters evergreens som totalt dominerer: biff, lam, reinsdyr, komler, laks, breiflabb. Jeg har ikke smakt alt, men har erfaring fra noen besøk. En viktig observasjon: Folk koser seg. Mange skryter av maten. De kaller den ikke spennende, men ærlig. Ingenting er vanskeligere, egentlig.

Prismessig er XO Bar Mat & Vin midt i laget – hovedrett 190-300 kroner. Søndagsmenyen er rimeligere og inkluderer dessert og kaffe. Uprøvd barnemeny til 60 kroner. Tre ganger polpris på vin, stort sett. Miljøet er preget av et voksent klientell. Mange kåner med venninner. Voksne par. Noen yngre. Relativt høyt støynivå, særlig etter hvert som aperitiffen og akevitten slår inn hos syforeningene. Neddempet harry interiør, egentlig, bortsett fra de fæle lampene og det faktum at baren heter XO. Servicen: Utmerket. Oppmerksom, men ikke påtrengende. Smilende og kunnskapsrik om menyen. Deretter var det bare å vralte hjem.

(Hentet fra Stavanger Aftenblad, skrevet av Harald Birkevoll)